Web Analytics Made Easy - Statcounter

شدت آسیب زایی این وضعیت سبب شده است تا جهاد کشاورزی مازندران طی ابلاغیه رسمی از مجموعه های دست اندکار و متولی این درختان مانند شهرداری ها و روسای ادارات دولتی بخواهد حالا که برای مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای کاری نکرده اند، دستکم محصول درختان را جمع آوری کنند تا ریشه این آفت قطع شود. 

کارشناسان باغداری می گویند که فراهم شدن میزبانی حدفاصل ثمردهی درختان مختلف سبب ماندگاری بیشتر مگس مدیترانه ای در مازندران شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به اعتقاد آنان میزبانی از درخت ازگیل ژاپنی شروع می شود و بعد به ترتیب به هلو، شلیل، انجیر  و خرمالو و بلافاصله پس از این مرحله نوبت به نارنگی های پیش رس و دیگر ارقام نارنگی و سپس ارقام مختلف پرتقال می رسد. این چرخه با بی توجهی به برداشت میوه های درختان عمومی از جمله نارنج ، سیکل دوره گردی مگس مدیترانه ای را برای یک سال کامل می کند چون میوه نارنج در صورتی که برداشت نشود تا فصل باروری سال بعد نیز روی درخت ماندگار می شود.

مازندران  علاوه بر این که ۱۶۰ هزار هکتار باغ انواع میوه دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن از انواع مرکبات بویژه پرتقال است، به دلیل وجود درختان نارنج در شهرها به پایتخت بهار نارنج نیز شهره است، به طوری که گفته می شود دستکم حدود ۶ میلیون اصله درخت نارنج در سطح خیابان های این استان پهناور بویژه در شهرهای ساری و بابل وجود دارد.

استان مازندران ۲۲ شهر بزرگ و حدود ۳۵ شهر کوچک زیر ۲۵ هزار نفر دارد و کاشت درخت نارنج به علت داشتن برگ ضخیم و همیشه سبز بودن مورد توجه شهرداران قرار می گیرد.

سازمان جهاد کشاورزی مازندران بتازگی در باره خطر تداوم آفت مگس میوه را در به وجود آمدن شرایط میزبانی این آفت در درختان نارنج خیابان های سطح شهرهای استان، برخی خانه باغ ها و درختان مرکبات محوطه ادارات هشدار داده و طی ابلاغیه رسمی و کتبی بر لزوم برداشت سریع و بموقع میوه و مقابله با این آفت تاکید کرده است.

آفت مگس مدیترانه ای که سابقه حدود چهار دهه‌ای در مازندران دارد، در همه این سال ها با انجام مدیریت پیشگیری و مقابله بموقع، موجب نگرانی جدی باغداران و مسئولان نشده بود، اما در چند سال اخیر به دلیل تغییرات آب و هوایی و گسترش کشت درختان مخلوط در باغات کوچک و بزرگ در حال تبدیل شدن به یک معضل اصلی است و ممکن است در صورت عدم توجه تمامی مشکلات بخش باغداری استان را تحت الشعاع قرار دهد.

استان مازندران سومین استان کشور از نظر برخورداری و تولید انواع مرکبات از جمله پرتقال، لیمو، نارنگی و نارنج است، اما در سال های اخیر بی توجهی درحفظ و  برداشت بموقع میوه آن مشکلی برای باغداری حرفه ای شده است.

واقعیت این است؛  مگس مدیترانه ای که زمانی تنها در ماههای پایانی تابستان و همزمان با رسیدن نارنگی پیش رس مهمان باغ های مازندران می شد، در سال های اخیر، فصل حضورش را گسترش داد به گونه ای که همچنان شاهد این آفت به خاطر میزبانی درختان نارنج رسیده شده در سطح شهرهای استان هستیم.

نارنج میوه ای است که معمولا در آغاز بهار شکوفه می کند و زمان برداشت آن نیز اواخر ماه آذر و فصل پائیز است، اما برداشت میوه این گونه درخت مرکبات در حاشیه خیابان های شهر و محوطه های اماکن عمومی و ادارات دولتی و عمومی همواره با بی توجهی همراه می شود و بعضی سال ها یا اصلا برداشت نمی شود و یا با کم توجهی فقط در حد سبک کردن شاخه درخت برداشت می شود.
بنا بر اظهارات کارشناسان حفظ نباتات مازندران، مگس میوه می‌تواند به هر میوه نرسیده هم خسارت وارد کند. هر مگس ماده روزانه ۱ تا ۳۰ عدد تخم رها می کند و در شرایط مناسب این توان را دارد که در یک دوره زندگی تعدادش را به میانگین ۳۰۰ و حداکثر یکهزار عدد برساند.  میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای است، سفره ای که حتی اگر باغ های حرفه ای مازندران را بتوان از آن پاکسازی کرد، در خانه باغ های موجود در استان بویژه خانه باغ های متعلق به غیربومیان، درختان ادارات دولتی و خیابان های سطح شهر در تمامی فصول سال پهن است.

نارنج؛ درختی رها شده 

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: باتوجه به اهمیت و کاربردهای مختلف بهارنارنج و نقش آن در اقتصاد و صنعت و اشتغال آفرینی خطه شمال بی توجهی به این درختان و عدم مراقبت آنان در برابر مسایلی همچون سرما و آفت و عدم برداشت بموقع محصول می تواند علاوه بر نابودی و کاهش محصول، با ایجاد زمینه میزبانی این آفت؛ باغداری حرفه ای را نیز به مخاطره بیاندازد.  

عبدالرحمان زاغی افزود: انتظار داریم تا شهرداری و شهروندان در برداشت بموقع نارنج در سطح خیابان ها و خانه های شخصی اقدام کنند و میوه پوسیده نیز بموقع جمع شود.

وی با بیان این نکته که آفت مگس تا حدود زیادی تحت کنترل قرار گرفته است، اما وجود میوه نارنج به عنوان آخرین میوه پائیزی استان مازندران زمینه ماندگاری این آفات را دوچندان می کند، گفت: مبارزه با این آفت نباید مورد بی توجهی قرار بگیرد و باید با حساسیت بیشتری انجام شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم  با اعلام اینکه دغدغه در مورد آفت مگس مدیترانه ای وجود دارد، تاکید کرد: باید بعد از برداشت مرکبات طی بهمن و اسفند ماه، اقدامات و هماهنگی‌های لازم  انجام شود تا شاهد هجوم این آفت در سال‌ آینده نباشیم.

شهیدی فر افزود: باغداران نیز درحال حاضر باید به بحث برداشت کامل میوه در باغ‌ها توجه جدی کنند و مقوله برداشت نارنج در سطح های های استان نیز به همه دستگاه های اجرایی و به خصوص شهرداری ها نیز ابلاغ شده است.

آگهی مزایده 

مدیر عامل سازمان سیما منظر و فضای سبز شهرداری بابل که بیشترین درختان نارنج را دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این که ابلاغیه جهاد کشاورزی را دریافت کرده اند، گفت که مزایده برداشت نارنج از خیابان های شهر بابل آگهی شده و بزودی چیدن آن آغاز می شود.

سید مرتضی حسینی تعداد درخت نارنج سطح شهر بابل را حدود ۵۰ هزار اصله عنوان کرد و افزود: با توجه به هشدار جدی حفظ نباتات در برداشت بموقع نارنج، این موضوع به صورت جدی برای عملیاتی شدن برنامه ریزی شده است.

وی گفت: طبق قانون سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهرداری بابل مسئول حفظ و نگهداری همه درختان در سطح شهرها است و در طی سال با هماهنگی کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی مقابله با بیماری و آفات نیز با محلول پاشی با دوز کم سم و یا مبارزه غیر شیمیایی از جمله روغن پاشی هر ساله صورت می گیرد.

حسینی با اعلام این که سازمان همیاری شهرداری در عین حال به شهروندان هم در زمینه نگهداری درختان داخل حیاط منازلشان کمک می کند، توضیح داد: همان گونه که شهرداری مانع قطع درخت در منازل شخصی شهروندان می شود، در حفظ و نگهداری درختان نیز آمادگی دارد با آنها همکاری کند.

 مدیر عامل سازمان سیما منظر و فضای سبز شهرداری بابل از آمادگی برداشت انواع میوه و حفظ و نگهداری درختان در حیاط ادارات و دستگاه های دولتی نیز خبر داد و گفت: همه باید نسبت به هشدارهای حفظ نباتات جهاد کشاورزی در مورد آفت مگس میوه اهتمام داشته باشیم.

سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرده است که تغییر شرایط آب و هوایی به ویژه زمستان معتدل بدون یخبندان، کم توجهی و غفلت باغداران در مدیریت باغ و همچنین  کاشت درختان مخلوط که هر یک میزبان مناسبی برای تکثیر و رشد جمعیت آفت مگس میوه می شود، سبب شد تا در ۲ سال اخیر این آفت در بیشتر نقاط کشور به حالت طغیان برسد.

بنابر این گزارش  اگر باغداران ۲ سال متوالی روش مقابله و پیشگیری ساده و بدون هزینه برداشت بموقع محصول و جمع آوی میوه های رسیده و دفن صحیح را انجام بدهند، جمعیت آفت مگس میوه در سال سوم به حداقل ممکن خواهد رسید.

برچسب‌ها باغداری مازندران بیماری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: باغداری مازندران بیماری باغداری مازندران بیماری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۵۴۰۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرز تهیه مربای بهارنارنج، مربای خوش عطر فصل بهار 

فراروـ  مربا یکی از خوراکی‌های خوشمزه و پر طرفدار است که از دیرباز روش مناسبی برای نگهداری طولانی مدت میوه بوده است. مربا در سفره صبحانه جایگاه ویژه‌ای دارد که معمولا همراه با کره یا خامه سرو می‌شود. مربا‌ها انواع گوناگونی دارند که از ترکیب شکر با میوه‌های گوناگون تهیه می‌شوند. مربای بهار نارنج یکی از مربا‌های مشهور و خوش عطر و بوی ایرانی است که پخت آن همزمان با فصل بهار و به بار نشستن درخت‌های نارنج رونق می‌گیرد. این مربای خوشمزه بهاری که با شکوفه درخت نارنج تهیه می‌شود، در شهر‌های شمالی و شیراز بسیار پرطرفدار و محبوب است. اما درست کردن این مربای خوشمزه نیاز به رعایت یک سری نکات مهم و فوت و فن‌ها دارد تا بتوانید یک شیشه مربای بهار نارنج حرفه‌ای و خوشمزه درست کنید. اگر دوست دارید این مربای خوشمزه و خوشبو را در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با این آموزش ویژه و امتحان شده با ما همراه باشید.

مواد لازم

شکوفه بهار نارنج: نیم کیلو
شکر: یک و نیم کیلو
آب: ۲ لیوان
عرق بهار نارنج: سه چهارم لیوان
نمک: ۱ قاشق غذاخوری
آب نارنج: نصف لیوان
جوهر لیمو: ۱ قاشق مرباخوری

طرز تهیه

برای درست کردن این مربای بهار نارنج حرفه‌ای، ابتدا بهار نارنج‌ها را با آب سرد خوب بشویید تا خاک آن گرفته شود. حالا بهار‌ها را داخل یک قابلمه بریزید و به آن نمک اضافه کنید. قابلمه را به اندازه‌ای از آب پر کنید که روی بهارنارنج‌ها را بگیرد. درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید بهار نارنج همراه با آب ۲۰ دقیقه بجوشد، سپس بهار نارنج را آبکش کنید و دوباره داخل قابلمه بریزید و و قابلمه را از آب پر کنید. این بار هم باید بهار نارنج ۲۰ دقیقه بجوشد. ۵ دقیقه آخر جوش به آن آب نارنج و نوک قاشق جوهر لیمو اضافه کنید، سپس بهار نارنج را آبکش کنید.

در مرحله بعد شکر را همراه با آب داخل قابلمه بریزید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید و هم نزنید تا شروع به جوش زدن کند و بعد از این مرحله شربت را هم بزنید تا شهد یکدست شود. وقتی شهد به مرحله‌ای رسید که حالت کش‌دار پیدا کرد، بهار‌ها را به آن اضافه کنید و عرق بهار نارنج را داخل آن بریزید. حالا حرارت را کم کنید و روی درب قابلمه دمکنی بگذارید تا ۱۵ دقیقه بماند. بعد از این مدت زمان درب قابلمه را بردارید و حرارت را زیاد کنید. جوهر لیمو را اضافه کنید و اجازه بدهید مربا ۳ دقیقه دیگر با درب باز بجوشد و بعد اجاق گاز را خاموش کنید. در آخر دوباره روی درب قابلمه دمکنی بگذارید و اجازه بدهید مربا با دمکنی خنک شود. بعد از اینکه مربا کاملا خنک شد، داخل شیشه‌های خشک و تمیز بریزید و در یخچال یا جای خنک نگهداری کنید.

نکات مهم
۱ ـ اگر دوست دارید به مربای بهار نارنج زعفران بزنید، در مرحله آخر وقتی جوهر لیمو را داخل مربا ریختید، همزمان زعفران دم کرده غلیظ را هم به مربا اضافه کنید.

۲ ـ جوهر لیمو را از دستور پخت این مربا حذف نکنید، در غیر این صورت مربای بهار نارنج شما به مرور زمان شکرک می‌زند.

۳ ـ بعد از اینکه اجاق گاز را خاموش کردید، حتما دوباره درب قابلمه را همراه با دمکنی روی قابلمه مربا بگذارید تا مربا خنک شود. این کار موجب می‌شود گلبرگ‌های بهار نارنج به صورت شکفته باقی بمانند و جمع نشوند.

۴ ـ شیشه‌هایی که برای مربا انتخاب می‌کنید باید حتما خشک و تمیز با در فلزی باشند تا مربا با گذشت زمان کپک نزد.

۵ ـ یکی از راه‌های تشخیص جا افتادن و آماده بودن مربا این است که یک قاشق از شیره مربا را توی یک پیاله یا نعلبکی بریزید و آن را کنار بگذارید تا سرد شود. بعد نعلبکی را بچرخانید، اگر شیره غلیظ بود و به‌راحتی توی ظرف تکان نمی‌خورد؛ یعنی مربای شما جا افتاده و آماده است.

دیگر خبرها

  • ببینید | شعار مرگ بر اسرائیل در حیاط خلوت صهیونیست‌ها
  • اشتیاق بانوان مازندرانی از شکوفه‌های نارنج / جای خالی مدیریت بر ماندگاری یک سنت دیرینه
  • لزوم مبارزه با آفات مگس مدیترانه در باغات مازندران
  • آغاز برداشت برگ‌های زمردین چای از باغ‌های گیلان و مازندران
  • جهاد کشاورزی یزد درباره تنش گرمایی درختان پسته هشدار داد
  • طرز تهیه مربای بهارنارنج، مربای خوش عطر فصل بهار 
  • ابتلای درختان نارنج شیراز به بیماری نماتد
  • توت فرنگی مازندران چشم انتظار صنایع تبدیلی/ کام شیرین واسطه ها
  • تعیین تکلیف هزار حلقه چاه کشاورزی جهت صدور پروانه بهره‌ برداری
  • تعیین تکلیف هزار حلقه چاه در بزرگ‌ترین دشت برنج کشور